Handige tips

 

Als de bel te hard belt 
Lijmt men er stukjes vloeipapier om. 

Antivries voor autoruiten besproeien 
Doe een mengsel van 2 delen water en 1 deel spiritus met een klein beetje afwasmiddel in het reservoir, dan zal er niets vastvriezen en u houdt helder zicht, omdat het afwasmiddel het vet van de ruit verwijdert. Maar neem niet te veel.

 

Automotor schoonmaken 

Al te zeer vervuilde delen bestrijken met kwastenreiniger, vervolgens naspoelen met water.  

 

Bouwhout, beschermd 
Gebruik bouwhout dat is behandeld met houtveredelingsmiddelen in geen geval voor kinderspeelgoed (zandbak) of tuinmeubelen. Deze werden vroeger bij voorkeur gemaakt van oude bielzen. De schadelijke stoffen dringen dan via de huid binnen.

* Doe afgedankt bouwhout
dat is behandeld met een houtveredelingsmiddel bij het chemisch afval. De stoffen moeten in een daartoe uitgeruste installatie onschadelijk gemaakt worden. 

 

Brandblusapparaat 
Men neemt een spuitwaterfles en vult deze met tetrachloor koolstof. Bij brand spuit men deze op het vuur. 

 

Calqueerpapier maken 
Calqueerpapier maken maakt u door een vel papier naar keuze te nemen en bestrijk het met een zacht kwastje met een mengsel van paraffine en benzine in de verhouding 1 : 9. Men kan ook een mengsel van gebleekte papaverolie (bijvoorbeeld maanzaadolie) en benzine gebruiken. 

 

Calqueerpapier maakt men 
Zelf doordat men goed schrijfpapier in petroleum drenkt en laat drogen. 

 

Conservenpotjes helpen orde scheppen 
Schroeven, haken, spijkers, kortom al die vele kleine onderdelen die u nodig heeft bij reparaties, berg ik op in glazen potjes met schroefdeksels, bijv. jampotjes. Etiketten opplakken is overbodig, u kunt de inhoud door het glas heen zien. Wie wil, kan de deksels aan de onderkant van een rek schroeven. Zet ze neer op een plank. Dit heeft het voordeel, dat ik met het gesloten potje door huis kan lopen. 

Nog een idee voor een rek Uit eterniet-elementen, wit of kleurig geverfd, zijn praktische telefoon- en kinderkamerrekjes of bijzettafeltjes voor feestjes te maken. Lange elementen met de cirkelzaag in twee of drie delen snijden. Dan op elkaar stapelen. Eventueel vastschroeven en lakken. 

 

Deksel 
Deksels met schroefsluiting op glazen maakt men los door ze voortdurend boven een vlam rond te draaien. 

 

Dekzeilen 
Tenten maakt men, waterdicht, als men ze enige dagen in een loog legt, die men verkrijgt, als men ca. 1 pond eikenschors in ca. 8 liter water kookt. Na het doordrenken goed spelen. 

 

Deuk in hout 
Zit er een deuk in een houten oppervlak? leg een vochtig doekje op de deuk en zet er even een heet strijkijzer op. Door de hitte zet het hout uit en wordt de deuk een stuk minder. 

 

Dik leder 
Kan men snijden door het eerst in water te laten weken. 

 

Fietsen en brommers schoonmaken 
Liefst niet te vaak met water schoonmaken, omdat dit het roesten bevordert. Afwrijven met in olie gedrenkte doeken, voor moeilijk bereikbare plekjes een kwastje nemen. Ideaal om te reinigen is een mengsel van gelijke delen petroleum en machineolie. Om vuile handen te vermijden doet u wegwerphandschoenen aan. 

 

Fietskettingen smeren 
Kneed grafiet door vaseline net zo lang tot er een homogene zalf is ontstaan, waarmee kettingen gesmeerd over de tandraderen lopen. 

 

Fietsonderdelen beschermen 
De betrokken delen insmeren met een oplossing van was met terpentijn. 

 

Garagevloer schoonmaken 
Strooi zuiveringszout op de vettige garagevloer, schrob de vloer en spoel het weg. 

 

Gevernist hout 
Maak gevernist hout schoon met fijne, droge witkalk. Inwrijven met een wollen lap, afnemen met water en nawrijven met een zeem. 

 

Goed omgaan met touw 
- Doe het kluwen touw in een kartonnen doos met een gat en trek het uiteinde van het touw daardoorheen.
- Of een zakje naaien en ophangen in de keukenkast.
- Een effen gekleurde linnen zak met een opgestikte kat en een door de schoenmaker erin gestansd gat is ook een oplossing en tevens een praktisch sinterklaasgeschenk!
- Een vantevoren bevochtigd touw krimpt als het opdroogt en sluit dan steviger om een pakje. 

 

Gasleidingen controleren 
Bestrijk de vermoedelijk defecte leiding met een sterke zeepoplossing. Waar schuim ontstaat, is de leiding niet in orde. Hoofdkraan sluiten, loodgieter waarschuwen!.

 

Geheime blauw opkomende inkt 
Verkrijgt men uit een oplossing van koboltchloryde in water. 

 

Geheime inkt maken 
Een oplossing van koboltoxyde in water wordt een onzichtbare inkt, die bij verwarming rood opkomt en als het koud is weer verdwijnt. 

 

Invetmiddel 
Een goed invetmiddel voor fietsonderdelen is een mengsel van gelijke delen was en terpentijnolie. 

 

Isolatiemateriaal 
Geef zoveel mogelijk de voorkeur aan producten die geen formaldehyde, isocyanaten of gevaarlijke vezels bevatten. Deze stoffen kunnen namelijk ondanks de omringende laag in de ruimte komen.

Als u glasvezel verwerkt
gebruik dan altijd een masker om de luchtwegen te beschermeh, want anders zou u te veel van deze schadelijke vezels kunnen inademen.

Gebruik veiligheidshalve geen schuim van ureumformaldehyde (UF) of isocyanaten (PU)
want bij verwerking kunnen daar mogelijk gevaarlijke stoffen bij vrijkomen.

Isolatiemateriaal van glasvezel of schuim
kunt u het beste met aluminiumfolie beschermen, want zo voorkomt of beperkt u dat schadelijke stoffen in de ruimte uitwasemen. 

 

Hardhouten trap 

Werk een hardhouten trap af met een mengsel van oxaan-olie en terpentine. Het hout blijft mat en wordt niet glad. Haal de vlekken er met een nat lapje af. 

 

Hout 
Hout is een favoriet materiaal onder knutselaars. Voordat u met hout aan de gang gaat, moet u zich afvragen waar het hout vandaan komt en of het met schimmelwerende middelen of insecticiden is behandeld.

Gebruik liever geen tropisch hardhout
maar inheemse houtsoorten, want het kappen van de tropische regenwouden leidt tot onherstelbare schade voor het milieu.

De vraag of het hout chemische voorbehandeling heeft gekregen
kan een leek maar moeilijk beantwoorden. Er zijn echter houthandelaren die het hout laten onderzoeken en hun klanten hierover kunnen adviseren. 

 

Hout, mat 
Wrijf het hout op met een mengsel van gelijke delen rode wijn en slaolie. Daardoor krijgt het weer glans. 

 

Het bijvullen en ontluchten van uw CV ketel 
Wanneer u borrelende geluiden hoort in de CV leidingen en uw radiatoren worden niet goed warm, betekent dit dat er luchtbellen in de leidingen zitten.

Voorbereidingen
* U heeft voor het ontluchten een ontluchtingssleutel nodig en voor het bijvullen een vulset. 
* Zorg ervoor dat alle radiatoren goed bereikbaar zijn en dat u goed bij de ketel kunt.
* Houd enkele doeken of een opvangbakje bij de hand, om water op te kunnen vangen.

Ontluchten
* Draai alle radiatorkranen open en laat de ketel een keer aanslaan. Daardoor verzamelt de lucht zich bij de ontluchtingsventielen.
* Haal de stekker van de installatie uit het stopcontact en wacht vijf minuten voordat u verder gaat.
* Lucht zoekt altijd het hoogste punt, ontlucht de radiatoren dan ook van beneden naar boven. * Draai het ontluchtingsventiel van de radiator open met behulp van het ontluchtingssleuteltje. Draai het dicht zodra er water uit het ventiel spuit. Werk zo alle radiatoren af.
* Ontlucht op dezelfde manier het expansievat. Vergeet ook niet de ventielen die in het hoogste punt van de leidingen zijn aangebracht.
* Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact en laat de ketel op gang komen.
* Controleer de waterdruk op de manometer op de verwarmingsketel. Meestal moet deze tussen de 1.5 en 2 bar liggen (controleer de gebruiksaanwijzing).

Bijvullen
* Draai alle radiatoren open.
* Trek de stekker van de ketel uit het stopcontact.
* Laat de ketel even afkoelen.
* Schroef de vulslang op de (wasmachine)kraan. Houd uw duim op het andere uiteinde van de slang. Draai de kraan een beetje open, tot de hele slang met water is gevuld. Draai daarna de kraan dicht.
* Sluit het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan van de CV ketel. Meestal vindt u de vulkraan aan de onderkant van de radiator die zich in dezelfde ruimte bevindt als de wasmachine. Soms zit de vulkraan in de CV-ketel of bij het expansievat.
* Draai de waterkraan weer open.
* Draai daarna de vulkraan van de CV installatie open.
* Houd de manometer in de gaten.
* Sluit de vulkraan zodra de wijzer op of net onder 2 bar staat.
* Sluit de waterkraan en verwijder de vulslang.
* Steek de stekker van de ketel weer in het stopcontact.
* Laat de verwarming 10 minuten draaien.
* Wanneer nodig ontlucht u het systeem nogmaals. 

 

Kartonnen dozen opvouwen 
Kartonnen dozen zijn vaak lastig te vouwen als u ze bij het oud papier wilt doen. Gewoon de randen een beetje vochtig maken en het materiaal is gemakkelijk te buigen. 

 

Kneeddeeg 
Kneeddeeg van pvc bevat stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid en het milieu. Dergelijk deeg kunt u beter niet aan kinderen geven.

* Het soepele kneeddeeg
dat niet hard wordt, is veel minder schadelijk, maar ook hier is voorzichtigheid geboden. Er zijn soorten die nog altijd de omstreden paraffineolie bevatten.

* Volkomen veilig is kneeddeeg gemaakt op basis van bijenwas.

* Kneeddeeg zelf maken
Maak u van 250 gram meel, 125 gram zout, 1 kopje water, 1 eetlepel olie, 2 theelepels wijnsteenzuur en levensmiddelenverf kunt u zelf een kneeddeeg maken. Doe de ingredienten in een pan en verhit ze tot er een stevige klomp is ontstaan. De afgekoelde massa is gemakkelijk te vormen. 

 

Karton 
Karton kan waterdicht gemaakt worden als men er enkele malen met een kwast een mengsel op aanbrengt van 1 deel gebluste kalk, 3 delen afgeroomde melk en wat aluinpoeder. 

 

Kromgetrokken planken 
Leg kromgetrokken planken een dag tussen natte lappen. 

 

Houtwerk 
Gebruik voor het schoonmaken van geverfd hout nooit zeep. Neem water met een scheut azijn of ammonia. Aardappelwater is ook goed. Laat hiervoor een dozijn geschilde aardappelen een halfuur in water staan. 

 

Hangsloten in de open lucht beschermt men 
Door een stukje binnenband van een fiets er om te doen. 

Lamel vervangen 
Een kapotte lamel van verticale zonwering kan worden vervangen. De bevestiging is eenvoudig een kwestie van inhaken en het dubbele bedieningskoord aan de zijkanten vastmaken. 

 

Lekke tuinslangen 
Maakt men met in benzine opgeloste guttaapercha. 

 

Lichtgevende inkt 
Verkrijgt men uit een oplossing van 1 deel fosforzure kalkpoeder met 1 deel lijnolie. In de zon laten staan. 

 

Mammeren bladen, die loslaten. 
Eerst verwarmen en dan met een mengsel van kastenmakerslijm en krijt vastmaken. 

 

Messen worden snel scherp 
Als men ze van de rug naar het scherp toe slijpt, niet omgekeerd. 

 

Mos op daken 
Moet besproeid worden met water waarin wat ijzervitriool. 

 

Opknapbeurt voor schoolboeken 
Loszittende bladen niet met doorzichtig plakband vastplakken; het laat snel weer los. Beter is het, een twee vingers brede strook dun, wit papier te nemen, dat met witte houtlijm aan 1 kant wordt bestreken en met de ene helft op het vastzittende linkerblad, met de andere helft op het losse blad wordt geplakt in de middenvouw.
Gekreukelde bladen worden weer glad met het strijkijzer. Vetvlekken met krijt of aardappelmeel bestrooien, onder een zwaar gewicht leggen en de bladen van de boeken de volgende dag tussen vloeipapier strijken. Dan uitkloppen. Schimmel- en vochtvlekken verdwijnen met zwavelammonium, dat u bij een goed gesorteerde drogist kunt krijgen. 

 

Ontwikkelen van foto s 
Giet gebruikte ontwikkelvloeistof en fixeerbaden niet in de afvoer, maar doe ze bij het chemisch afval of breng ze naar een bedrijf dat dit soort oplossingen bewerkt. Vraag bijvoorbeeld eens in de zaak waar u de materialen koopt of u de afgewerkte materialen daar weer terug kunt brengen.

* Win zelf het zilver uit oude fixeerbaden terug
Leg daarvoor een zinken blik of iets anders dat u wilt verzilveren, in het bad. 

 

Papier behandelen (1) 
Papier dat men met een kwast enkel malen insmeert met wonderolie, palmolie of lijnolie wordt waterdicht en geschikt voor vele doeleinden (o.a. bewaren van gereedschap). 

Papier behandelen (2) 
Als papier gedrenkt wordt in een mengsel van schellak en borax op gelost in spiritus wordt het stevig en waterdicht. 

 

Papier wordt ontbrandbaar 
Indien men het met een oplossing van wolframzuur bevochtigt. 

 

Porseleinkit. 
Kalk, gesmolten kastenmakerslijm en puimsteenpoeder tot een deeg roeren. De breuk besmeren. Stevig aandrukken, indien mogelijk binden en 1 dag laten staan. 

 

Rode inkt maken 
Los karmijn in geest van salmiak op, filtreren en donker bewaren tot het na enige maanden een mooie rode kleur heeft. 

 

Rieten stolen 
Als je misschien het riet wil vervangen moet je er op letten dat het riet de juiste afmeting heeft. Leg het riet altijd eerst in een bak met water, want vochtig riet kan je veel beter verwerken en het krimpt als het opdroogt en spant zich dus mooi op. 

 

Rubber 
Men kan hard geworden rubber zacht maken door het in een mengsel van 1 deel salmiak en 2 delen water te leggen. 

 

Schaar slijpen 
Knip met de bot geworden schaar een paar maal door zeer fijn schuurpapier (korrelgrootte 240 of hoger. 

 

Schaatsen (1) 
Moeten na het gebruik steeds volledig drooggewreven worden, vervolgens op een droge, warme plaats worden neergezet om de moeilijk te bereiken plekken ook te laten drogen. Tenslotte moeten ze met bijvoorbeeld olijfolie of consistentvet worden ingewreven en weggezet. 

 

Schaatsen (2) 
Worden na het gebruik schoon gemaakt, met olie ingewreven en op een warme plaats opgehangen. 

 

Schimmel uit de kelder verwijderen 
Om schimmel te verwijderen van de keldermuren kunt u een aardewerk pot half met zout vullen, snel met zwavelzuur overgieten en in de kelderruimte neerzetten. Ramen en deuren sluiten, snel weggaan. Er ontwikkelen zich dampen, die oe schimmel aantasten. Later kan deze worden afgeveegd. Na afloop de ruimte goed luchten. 

 

Schimmel- of paalrot 
Schimmel- of paalrot ontstaat als gevolg van droogstand van houten funderingen van woningen. Dit is met namen in veengebieden. Te denken valt hierbij aan Dordrecht in de Friese veengebieden. Veel woningen in Nederland zijn gebouwd op slappe veengrond. Al vele eeuwen worden huizen dan ook gefundeerd op palen die op de stabiele zandlaag onder het veen staan. Sinds 1960 worden betonpalen als fundering gebruikt, maar in de eeuwen daarvoor waren dat houten palen. Die hebben overigens een zeer lange levensduur, zo lang ze onder water staan. Bij een aantal woningen gaat het nu mis, door diepontwatering, zodat de bovenkant van de fundering droog droogvalt en gaat rotten. De woning gaat verzakken er ontstaat scheuren in de muren etc. Herstelkosten zijn (2008) per woning bedragen gemiddeld 50.000 euro. 

 

Schutting 
Als je de ongeschilderde schutting met zonnebloemolie verft dan is hij weer als nieuw en waterafstotend. 

 

Schuimrubber snijden 
Een streep zetten waar het schuimrubber gesneden moet worden, daarop een lat leggen en het schuimrubber samenpersen. Nu kunt u het met een scherp mes moeiteloos snijden. 

 

Schuren met schuurpapier 
Voor het schuren het schuurpapier om een schuurblok leggen. Begin met een grove korrel en ga langzaam over naar een fijnere korrel.

 

Schuur hout altijd in de richting van de vezel
en druk daarbij niet te veel.

 

Schuurpapier zal langer goed blijven
als u het lichtjes bevochtigt voordat u het om het schuurblok legt. 

 

Slijpen van messen 
Messen, maar ook andere voorwerpen, die geslepen moeten worden, moeten eerst volkomen vetvrij worden gemaakt. Bijvoorbeeld met terpentijn, benzine e.d. Laat men dit achterwege dan zal de slijpsteen (of de slijpradertjes in apparaten) op den duur vettig worden en minder goed functioneren. De apparaten die vettig zijn geworden zullen het beter doen na bevochtigd te zijn met petroleum 

 

Sloten, moeilijk te openen 
Dergelijke sloten zullen zich wat makkelijker laten openen als er door een kokertje van papier wat grafiet door het sleutelgat geblazen wordt. Dit is een zeer oude methode.
Het is uiteraard ook te doen met bijvoorbeeld kruipolie, hoewel altijd het gevaar aanwezig is dat de olie met het ijzerslijpsel in het slot gaat koeken.
Een moeilijk te openen slot kan men beter eens demonteren, schoonmaken en het tenslotte weer ineenzetten. 

 

Sluitingngen van kleestofflesjes en -tubes kleven niet vast 
Doe in de schroefdekseltjes van kleefstof tubes of op de stoppen van kleefstofflesjes een druppeltje olie. Tube of flesje zal altijd makkelijk opengaan. 

 

Smeermiddel 
Een goed smeermiddel, dat het voordeel heeft, steeds bij de hand te zijn, is een gewoon potlood, dat zeer geschikt is voor het smeren van deurscharnieren, de scharnieren met de punt van het potlood goed inwrijft. 

 

Spiegels 
Moet men niet ophangen op plaatsen waar de zon schijnt. Het kwikzilver kan de stralen niet verdragen. waardoor vlekken ontstaan. 

 

Spiegels en posters aan de muur plakken 
Dubbelzijdig tapijtkleefband houdt spiegels en posters gegarandeerd op hun plaats, zonder dat de bevestiging te zien is. Van te voren met de waterpas een horizontale lijn aangeven. Op dezelfde manier kunt u spiegels op deuren plakken. 

 

Staalwaren (1) 
Staalwaren, worden mooi glimmend, als men een aardappel doorsnijdt, het snijvlak in poederkalk dompelt en daarmee de voorwerpen afwrijft. 

 

Staalwaren (2) 
Staalwaren, worden mooi glimmend, door het wrijven van een doorgesneden aardappel in fijn amarilpoeder is ook een goed middel gebleken

Staalwaren (3) 
Stalen pennen reinigt men door ze in een rauwe aardappel te steken. 

 

Staal blank maken 
Stalen gebruiksvoorwerpen worden weer prachtig als men ze insmeert met naaimachineolie, de voorwerpen minstens een halve dag laat staan en daarna met een kwastje en een brij van amarilpoeder en olie borstelt en uitwrijft met een zachte doek. 

 

Stickers 
Stickers en etiketten laten gemakkelijk los als u er met de fohn hete lucht overheen blaast. De fohn echter niet op het etiket zelf houden en wel voortdurend bewegen. Lijmresten kunnen met spiritus verwijderd worden. 

 

 

 

Tent waterdicht maken 
Tenten maakt men, waterdicht, als men ze enige dagen in een loog legt, die men verkrijgt, als men ca. 1 pond eikenschors in ca. 8 liter water kookt. Na het doordrenken goed spelen. 

 

Specie tip 
Voor een heel kleine hoeveelheid specie (geldt ook voor vulmiddelen op basis van gips) is een gehalveerde oude rubber bal een handige kuip. Met een kleine (pleister) troffel of een plamuurmes kunt u dankzij de bolle vorm de massa goed doorroeren. 

 

Touw taai maken 
Touw wordt zeer sterk als men het een dag in een aluinoplossing legt en daarna goed laat drogen 

 

Bindtouwen koord maakt men ongevoelig voor weersinvloeden 
Door het te drenken in, een oplossing van aluin of lijnolie. 

 

Postzegels laten makelijk los 
Van achteren vochtig gemaakte postzegels gaan gemakkelijk van het papier af. 

 

Vastzittende glazen stoppen losmaken 
Geslepen glazen stoppen kunnen - bijv. bij parfumflesjes soms zo vast zitten, dat we het risico lopen ze bij het openen af te breken. Een druppeltje olie op de rand druppelen, het flesje op een warme plaats houden. Voorzichtig heen en weer draaien. Of de hals van de fles boven een brandende kaars verwarmen en daarbij steeds draaien. 

 

Vliegerpapier 
Vliegerpapier maakt men, als men wat sacharine in water oplost, wat honing erbij en daarmee gewoon papier bestrijkt. 

 

Vieze handen door auto 
Pech onderweg, aan de auto gesleuteld en geen kraan bij de hand. Neem dan wat (liefst vochtig) zand en wrijf daar je handen goed mee in. Daarna afvegen aan een oude lap (als je die tenminste bij je hebt) of desnoods aan het gras. 

 

Voorhangsloten buitenshuis beschermen tegen roest 
Slot en grendel invetten met vaseline of contactspray. Spijker ook een stuk rubber aan de deur boven het slot. Daardoor wordt de regen langs een andere weg geleid en zal het slot niet roesten. 

 

Vochtigheid bestrijden in kasten en vertrekken 
Bij wat langere afwezigheid kastdeuren altijd open laten staan. Een zwakke gloeilamp aandoen en onder in de kast leggen. Deze verbruikt wel een beetje stroom, maar verwarmt de kast en de ruimte voldoende om een geringe luchtcirculatie teweeg te brengen. Goed in zeeklimaat. Bovendien schoteltjes met kamfer neerzetten. Van tijd tot tijd vernieuwen.
U kunt ook een platte schaal neerzetten met ongeveer 1 kg ongebluste kalk. Dit is speciaal aan te bevelen bij vakantiewoningen, die in de winter niet worden bewoond en daardoor ook niet kunnen worden gelucht. 

 

Voorkom vocht en schimmel 
Vochtige muren en beschimmeld behang. Niemand wil het en toch krijgen sommige mensen ermee te maken. Dat is niet zo vreemd, want tijdens het koken, het drogen van de was en het doen van de afwas ontstaat per dag zo n 10 tot 15 liter water in de vorm van waterdamp in huis. Huisdieren en planten dragen daar eveneens hun steentje bij.

* Luchten
Een vochtige woning voelt kil en oud aan. Een duidelijk zichtbaar signaal is het beslaan van de ruiten. Voor een gezond leefklimaat is huis moet u elke dag ventileren. Vooral tijdens het koken of als u de was of als u de was binnen ophangt. Ventileren gaat het beste door twee ramen tegenover elkaar open te zetten. En raam openen noemen we luchten. In dat geval duurt het iets langer.

Heeft u mechanische ventilatie, controleer dan af en toe of die het nog doet. Als u een strookje papier voor de opening houdt, moet dit naar binnen worden gezogen. 

* Enkele praktische tips
Zorg dat de woning niet te koud wordt. Laat ook s nacht de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komen. * Heeft u een afzuigkap, zet deze tijdens het koken op de hoogste stand en laat de ventilator nog minstens een kwartier na het koken aanstaan. *Tijdens het douchen komt er meer vocht vrij dan bij het nemen van een bad. Ventileer tijdens het douchen en een halfuur daarna. * Maak na het douchen uw douche droog.

 

Waakvlam ontsteken 
Soms zit een waakvlam zo diep in een cv-toestel dat u er zelfs met een lange lucifer nauwelijks bij kunt. Steek de lucifer in een rietje ofhoud hem met een langbektangetje vast. Dit voorkomt tevens een pijnlijke brandblaar op uw vingers. 

 

Wandhoek uitspringend 
Uitspringende wandhoeken zijn kwetsbaar en raken snel beschadigd. Het behang herstellen is geen klus voor een beginner en kan alleen als u nog restbehang heeft. Een alternatief is op de beschadigde hoek simpelweg een hoekprofiel van kunststof aan te brengen. Hoekprofielen zijn enigszins opvallend, maar dit kunt u grotendeels ondervangen door ze in een bij het behang passende kleur te schilderen. Ontvet hiertoe de profielen, schuur ze licht met fijn schuurpapier en strijk ze met kunststofprimer in. Doe dit voordat u ze, op de juiste lengte gezaagd, op de hoeken bevestigt.
Lijm de profielen vast met montagekit, bij voorkeur de witte op waterbasis die zich gemakkelijker laat verdelen dan de taaiere kit met organische oplosmiddelen. 

 

Wandversieringswijsheden 
Om te voorkomen, dat wandversieringen aan de muur gaan glijden en scheef gaan hangen, plakt u kleine stukjes zelfklevende schuimplasticstrips of schijfjes kurk aan de achterkant. Dit trucje beschermt uw wandversiering ook tegen vocht.
Ook aan schuine wanden kunt u iets ophangen, als u van boven en van onderen een haakje aanbrengt en twee spijkers inslaat.
Voor niet te zware lijsten of wandkleden twee repen klittenband met tweecomponentenlijm van boven en van onderen op de schuine wand en op de wandversiering plakken. De nopjes van het klitband hechten zich vast en houden het voorwerp op zijn plaats. 

 

Wasdoek op leer of hout plakken 
½ Kg tarwemeel. 2 L. water en 10 gr. aluin worden tot een dikke pap geroerd. Wasdoek van uit het midden beginnen te plakken. 

 

Winterhout van voorjaarshout te onderscheiden 
Doe een beetje jodium op de kwast. Decemberhout wordt dan violet. Dit is het beste. 

 

Waterslangen op verlengstukken of toevoerleidingen om buis of kraan stulpen 
Verwarm het uiteinde van de slang door hem in kokend water te dompelen of boven een kaars- of aanstekervlam te houden. Dan snel van binnen bevochtigen en erom schuiven. Maar vergeet vooral niet van tevoren de klem over de slang te schuiven, anders is alle moeite vergeefs. 

 

IJzeren schroeven beschermen tegen roest 
Voor gebruik kunnen ijzeren schroeven worden bestreken met een mengsel van smeerolie en grafietpoeder. Ze roesten dan niet en kunnen later ook weer gemakkelijk uitgedraaid worden. 

 

Zaklantaarn 
Men doet een stukje fosfor in een klein schoon flesje. Zodra de stop er af genomen wordt, straalt de fosfor licht uit. 

 

Zeisen scherp maken 
Deze voorwerpen, die nog steeds gebruikt worden bij het maaien van taluds en slootranden, kan men scherp maken met een wetsteen. Voordien doet men er verstandig aan de zeis (hetzelfde geldt voor sikkels e.d.) in een badje van water te leggen waarin een 1/2% geconcentreerd zwavelzuur is opgelost.