Bahangen
Behangen
Bij het op maat knippen van de rollen behang zorgen we ervoor dat de banen enkele centimeters langer zijn dan de hoogte van de wand (plafond - bovenzijde plint). Leg de banen met de achterkant naar boven op elkaar op een plaktafel. Na bet insmeren van de bovenste baan slaan we een derde deel van de lengte om naar binnen. Aan het andere einde s1aan we een zesde deel eerst over het midden om vervolgens dit dubbelgeslagen stuk nog een keer om te slaan, zodat het op de dubbele laag van de rest komt te liggen (zie afb.).
We nemen de ingeslagen baan van de tafel en leggen die ergens anders op een schone, droge, ondergrond. Nadat de volgende baan is ingesmeerd en ingeslagen, kunnen we de eerste op de wand brengen.
Zelf geplakt behang springt niet
Indien men in de stijfsel een beetje terpentijn doet.
Span een stuk touw over de plakselemmer
Om de insmeerborstel eraan af te strijken.
Waterafstotend behang verwijderen
Waterafstotend behang verwijderen met een behangkrasser Geverfd behang verwijderen met een behangafsteker. Is ook handig om verf en stickers van ruiten te verwijderen.
Voor dat je gaat behangen
Voordat men een muur voor de eerste keer gaat behangen, bestrijken met behangwisselgrond. Het behang plakt wel, maar is er later toch gemakkelijk af te trekken.
Obstakel omzeilen
Obstakels in de muur, zoals schakelaars en stopcontacten, kunnen we op twee manieren behandelen wanneer we zelf behangen.
*1. We schroeven het desbetreffende punt los, nadat we eerst de kamer stroomloos hebben gemaakt door het omdraaien van de schakelaar in de meterkast. Daarna buigen we de draadeinden met een geisoleerde tang naar binnen, plakken de baan behang op, snijden daar met een mesje een opening in en monteren de zaak weer.
*2. We houden de baan behang droog tegen de muur, bepalen de plaats van de schakelaar (of het stopcontact), knippen een ster in het behang zoals op de afb. is aangegeven, plakken de baan op de wand, wachten tot het behang droog is en snijden de naar voren gebogen punten rond de schakelaar met een puntig mesje af.
Hardnekkige behangresten
Kleine hardnekkige stukken behang kunt u alsnog verwijderen als u ze eerst doorweekt met water en er vervolgens een warme strijkbout tegenaan zet. Een behangafWeekmiddel werkt ook.
Behang afwasbaar maken
Behang kan afwasbaar worden gemaakt. Neem 1 deel schellak, een deel borax en 12 delen water. Met een hierin gedrenkte doek het behang bestrijken.
Hoeveel rollen heb ik nodig
Moeilijk uit te rekenen,schrijf het aantal op de muur die je gaat behangen en de volgende keer weet je het direct.
Resten bewaren van stijfsel of behangsellijm
Om bij latere reparatiewerkjes een beetje plaksel bij de hand te hebben, doet u, als u aan het behangen bent, een portie plaksel in een glazen potje met kunststofschroefdeksel. Goed dichtdraaien en bewaren met het deksel naar beneden. Ook praktisch om platen of posters op hardboardplaten te plakken.
Voor het behangen plaatsen voor naden beschilderen
Een trucje bij stootbehang met donkere ondergrond: op de plaatsen waar de naden komen, de ondergrond over een ongeveer 10 cm brede baan in bijpassende dispergeverf vantevoren beschilderen, daarna behangen. Zo zijn kierende naden uitgesloten.
Beschadigd behang
Met wat restbehang kunt u een beschadigd stukje behang repareren. Scheur een stukje af en plak dit over de beschadigde plek. Door het te scheuren en niet te knippen, zullen de randen van het stukje minder opvallen.
Behangplaksel
De moderne behangplaksels vertonen weinig neiging tot klonteren, maar om een volkomen glad mengsel te krijgen, kunt u in plaats van een roerhout beter een garde gebruiken. Giet onder het roeren uit een klein gaatje in de verpakking een gestadige, fijne stroom poeder in het water. Het schuim dat daarbij ontstaat, zakt vrij snel in. Er is ook een speciale behangnadenlijm in tubes verkrijgbaar, met bijbehorend spateitje. Ook daarmee pakt u de naden doeltreffend aan. Dit is echter iets duurder dan gewoon plakmeel.
Behangrestant
Als U een kamer opnieuw gaat behangen, kies dan liefst een afwasbare, lichtechte kwaliteit behang en bewaar een restant of een hele, onaangebroken rol voor eventueel herstelwerk.
Behangluchtjes
Behang Lucht van plakmiddelen verdwijnt, als men in het pas behangen vertrek een pot met gloeiende kolen brengt. Op de brandende kolen strooit men jeneverbessen en sluit de kamer 12 uur.
Behangselpapier schoonmake
Behangselpapier kan zeer goed schoongemaakt worden als men wrijft met een droge, zandvrije spons, waarop tarwezemelen zijn gestrooid.
Ook met oud roggebrood (2 a 3 dagen oud) wrijven gaat zeer goed.
Behang verwijderen
Vul een emmer met heet water en een scheut afwasmiddel. Maak vervolgens een verfroller met zachte vacht goed nat met het sopje en rol van onder naar boven over het behang. Als het goed nat is laat het behang gemakkelijk los.
Behang
Ook bij behang hebben de kunstmatige materialen en chemische toevoegingen terrein veroverd. Dergelijke materialen en stoffen zijn echter niet schadelijk.
Een antischimmelbehandeling is overbodig
want als u de vertrekken regelmatig goed lucht, kan zich nauwelijks schimmel vormen. Bevat een behang kunsthars, dan is de luchtdoorlatendheid beduidend minder, wat aanleiding kan zijn tot schimmelvorming, waartegen dan weer schimmelwerende middelen helpen. Een vicieuze cirkel die u kunt voorkomen met een behang van natuurvezel. Dergelijk behang kan gemaakt zijn op basis van katoen, jute, wol, zijde of sisal.
In plaats van behangen
kunt u ook alternatieven overwegen zoals bespannen met natuurlijk textiel, een wandbekleding van hout of gewoon schilderen met lazuurverf.
Behangen
Eerst moet het oude behang - indien aanwezig verwijderd worden. Neem daarvoor geen chemische behangafweekmiddelen, maar probeer eerst eens of het behang niet met een plamuurmes losgemaakt kan worden.
Lukt dat niet, bevochtig het oude behang dan met warm water
Probeer nog eens om het eraf te trekken. Dit eventueel herhalen en wat vloeibare zeep aan het water toevoegen. Laat het behang dan nog altijd niet los, voeg dan een beetje afwasmiddel aan het water toe.
Het heeft geen zin om behang te gebruiken
dat milieuvriendelijk en onschadelijk voorde gezondheid is en er dan een verkeerd plaksel voor te gebruiken.
Het is raadzaam een behangplaksel van methylcellulose te gebruiken, waar geen kunsthars of antischimmelmiddel in zit.
U kunt ook zelf een behangplaksel maken
van 1 kg tarwebloem, 1 liter koud water en ongeveer 15 liter kokend water. Roer eerst het meel door het koude water. Er mogen geen klontjes meer in zitten. Dan langzaam 10 tot 15 liter kokend water erdoor roeren tot er een gelatineachtig plaksel ontstaat, dat van de lepel druppelt en niet loopt! Het plaksel moet binnen twee tot drie dagen verbruikt worden. Gaat het eenmaal zuur ruiken, dan mag u het niet meer gebruiken, omdat het anders vlekken op het behang geeft.
Niet elke weersomstandigheid is geschikt om te behangen
Droge, warme lucht is ongunstig, omdat het plaksel dan te snel droogt en geen vaste verbinding met de muur krijgt. Hoge luchtvochtigheid daarentegen is heel goed. Het beste is een temperatuur van ongeveer 18 graden C.
Houd ramen tijdens het behangen zoveel mogelijk gesloten
omdat tocht het plaksel en dus het behang te snel doet drogen.